Снимка ПиксабейЦените на електроенергията са широка коментирана тема в момента в

...
Снимка ПиксабейЦените на електроенергията са широка коментирана тема в момента в
Коментари Харесай

Бизнесът настоява държавата да въведе извънредно положение заради високите цени на тока

Снимка Пиксабей

Цените на електрическата енергия са необятна коментирана тематика сега в България. 

Бизнесът упорства страната да вкара изключително състояние поради високите цени на тока, оповестява БТВ.

Цената на електрическата енергия на борсата, откъдето компаниите купуват ток, през днешния ден е отбелязала безспорен връх откогато съществува свободния пазар у нас. Мегават час в сегмента ден напред да 8 октомври гони 400 лв.. Цената оповестена за на следващия ден е 351 лв..

Опасенията на промишлеността са, че цените на електрическата енергия ще продължат да порастват до момента в който мине зимата. Те към този момент се движат от суматохата, а не от естествена икономическа логичност, счита ръководителят на Федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов.

„ Трябва съществено да се намерения да се вкарва изключително състояние и да се види по какъв начин да оцелее стопанската система. Това 50 лв. на мегават час сега наподобява като едно мятане на едни пари от хеликоптер – който е изпод ще вземе някакви пари, само че на процедура няма да свърши това, което е нужно на стопанската система “, разяснява Стаменов пред медията.

В същото време слагат под въпрос ограниченията, които страната разгласи. Отстъпката сред 15 и 30 лв. за дребния бизнес, който не си е избрал снабдител на ток, надали ще се усети.

„ Тези дребни компании, които нямат снабдител действително заплащат най-високите цени у нас. Дори над тези на борсата. Това действително значи, че в случай че един мегават час сила за компания без снабдител коства 500 лв., то с оптималната отстъпка цената ще падне на 470 лв. за мегават час. Тези отстъпки ще са за три месеца и би трябвало да влязат в действие от 1 ноември “, разяснява Стаменов.

Под въпрос е и другата мярка - обещаните 50 лв. за мегават час за всяка компания, само че при няколко условия – в случай че има парламент, който да утвърди поредна актуализация на бюджета за годината. Правителството е планувало тази мярка да работи шест месеца, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР